作品焦點

SELECTED

TID Award 2014 - Wandering Boundaries


(2014 TID Award of Residential Space)

I 環境 CONTEXT
基地臨近淡水河岸,規劃重點在於將河岸景色在室內展開。
Located at the east side of Tamsui River in Taipei, the apartment facing the stunning river-view and iconic Guandu Bridge.
In defining the new use of space, in accordance with the client's needs, we try to maximize the entering of daylight and view and the visual interrelationships between the different parts of the house, each with its own identity.

II 面向 ORIENTATION
在既有的建築框架下,創造空間的多變性,空間不再有單一的說明或定義。不再是空間定義生活,而是生活定義空間。
The aim was to give the occupant various possibilities of space, to create diversity inside the apartment as well as to enable the clients to enjoy the view of the surroundings where they live.
The striped glass of the sliding partition allows light to filter while at the same time provides some privacy for the library/piano room.
It is a compact apartment with multifunctional elements to provide flexibility and adaptability to different needs, in other words, a 'mini-space' with a 'maxi-functionality' + 'maxi-view'.

III 空間彈性 FLEXIBILITY
在有限的面積內達到業主期望的多用途空間,同時兼顧領域與視覺的聯結。
1. 藉由活動電視柱轉動,改變室內空間面向。
2. 以半透明拉門改變琴房使用的方式(區隔/開放)。
In order to allow the occupants to live with greater freedom within a limited floor area, we connect and overlay the various places to create the whole of the dwelling.
The open-plan layout also allows for better cross-ventilation through the apartment.

IV 音樂與閱讀 MUSIC VS READING
業主是一對年輕夫妻,丈夫是醫生,妻子是音樂教師,因職業而產生的分享與差異可以在空間中體會。The rotatable TV column changes the orientation of the space according to the number of occupants and the function/activities of the room.

V 餐食 CUISINE
廚房動作可流入開放的餐廳/起居區,夫妻互動不受限於空間。在此以綠色代表清新。The opaque sliding partition behind the chalkboard act as the 'invisible wall' throughout our planning, is a wide and bright shared area which becomes a gentle buffer between spaces, and also a link between husband(dentist/books) and wife (pianist/piano).

VI 顏色 COLOURS
為了呈現對都市河岸的房子的想法,我們選擇使用簡單的材料塑造空間:紅磚、黑鐵、木板。
- 起居開放空間以灰色來呈現穩定的永恆。
- 廚房作業區以綠色定義清新。
- 紅色在客浴裡代表熱情與活力
- 退到後方的主臥以深藍色呈現寧靜和情感。
- 黑色主浴代表隱蔽與隱私。
The simple, natural and affordable materials such as raw brick, steel, plywood and formica are designed to enhance the sense of space in the apartment and also reduce costs.
Low-cost materials have also been used in the bathroom, where inexpensive mosaic tiles are arranged in different colors to give the two bathrooms a more bespoke look.
In order to create accents, colors is used in different spaces.
- GRAY for living : Stability/ Security
- BLUE for bedroom : Peace/ Tranquility/ Sincerity/ Affection
- RED for powder room : Passion/ energetic
- BLACK for bathroom : Sophistication
- GREEN for kitchen : Freshness

TID Award 2014 - Light Container


本作品榮獲 2014 TID Award <工作空間類>
2014 TID Award of Working Space

SITE / CONTEXT
As a remodeling of an old office located at a green boulevard, we reassemble the former partitioned space into two large areas : the open office which enable the space to have the sun and greenery directly and the back-up space on the other side.
配置|機能
置入一條斜線賦予一個方向(轉角的中山北路綠帶)、一道劃分(工作區與服務區)、一條路徑(動線與倉儲展示)為空間的配置概念,藉此讓工作所需的機能配套在新的空間中逐漸定位,同時面對大量不同種類造型尺寸的樣品,系統化地歸類、展示和取得,使該功能與開放工作區和動線緊密結合,方可達到更佳的工作效率。
PROGRAM / FUNCTION
An OBLIQUE as a division of the space. The archive and display area at the center as the connection and CORE to increase work efficiency.

展列|效率
本企業從事彩妝相關專業領域,以容器產品為主,從過去到現在,保存了不少歷年來工作上的容器樣品,而樣品也成為工作同仁最主要的工具,每當接到訂單的時候,必須立即取得樣品來進行業務上的討論及修正,所以需要具備快速取得與快速歸位的效率模式,因此,空間的區分動線和有效的工作需求,成為設計重整上主要的兩項要素基礎進而開始執行。
ARCHIVE / EFFICIENCY
As a business firm in cosmetic container, lots of samples which differ in shape and size shall be simultaneously archived, reserved and displayed. The diversity and numbers of them are the challenge.

材料|色彩
為凸顯展列的樣品本身識別性,空間本身以透明的材料為主,玻璃及壓克力,呈現輕盈通透白色與黑色則為彩妝容器的基本顏色。
MATERIAL / COLOUR
To give prominence to the sample itself, the space and the display container shall be light and transparent.

室內|照明
運用重點式安排,可以滿足照明機能需求及減低不必要的能源浪費,也能產生不同的空間節奏與層次。
‧利用鐵件元素組成白色方框的特製燈具,對應45度斜角交疊的展示牆,延續整體通透、俐落的空間主題,讓源源不絕的企業創造力有更多樣化的發展與期待。
INTERIOR / LIGHTING
The rectangular fluorescent lighting for the open office accentuate the height of the space

辦公|區域
保留了原有建物的樓板高度,儘量使空間延伸,增加採光及穿透性,辦公家具選擇上,也採取了無阻隔的島型座位安排,符合企業未來以團隊力工作型態與擴充的期望。
OPEN OFFICE / FURNITURE
The island grouping without partition in the open office enable the space to embrace the light and the green outside.

穿透|延伸
以玻璃牆界定主管辦公室,並延續了帶狀的窗景視野。
TRANSPARENCY / EXTENSION
Glass partition for the executive office broaden and extend the scenery.

旋轉|方向  
會議室在空間限制下,旋轉了家具的方向,使得空間深度增加,視野面向與互動也隨之豐富。
SHIFTING / DIRECTION
With a confined space of conference, the shifting of the orientation of the room deepens the vision and change the interaction.

© Copyright 十一設計. All Rights Reserved